Alasan Sebab Orang Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu Dalam Rumah Mereka

Baru Tahu Sebab Kenapa Orang Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu Di Rumah Mereka. Anda semua mesti kenal iklan puyu kan? Ikan puyu juga dikenali dengan beberapa nama lain seperti ikan betok, ikan bethik ataupun pepuyu.nangtime.com - Alasan Sebab Orang Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu Dalam Rumah Mereka

Pernah dengar tak orang tua-tua ada pesan memang elok untuk kita bela ikan puyu kat rumah, katanya ikan ini dapat menghalau hantu atau makhluk halus.

Terdapat kepercayaan dalam masyarakat Melayu yang mana spesies ini mampu menghalang tuan rumah daripada dipukau oleh orang yang ingin masuk mencuri. Ini disebabkan ikan ini dipercayai tidak tidur. Lantaran itulah masyarakat Melayu telah lama memelihara spesies ini di dalam rumah untuk tujuan itu.

Selain itu ianya dapat menghalang perbuatan pukau dan sihir yang hendak ditujukan pada penghuni rumah tu.

Cuma persoalan yang nak ramai tahu, apa signifikan antara hantu dan makhluk halus dengan ikan puyu? Kenapa mereka takut sangat kat ikan ini?

nangtime.com - Alasan Sebab Orang Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu Dalam Rumah Mereka

Kepercayaan misteri yang dikaitkan dengan ikan Puyu, “Ikan puyu dan perkara mistik tidak dapat dipisahkan”. Ia umpama cerita turun-temurun dalam masyarakat tempatan tidak mengira bangsa.

Keupayaan ikan puyu sebagai pelindung rumah ialah versi paling kerap didengar. Ramai membela puyu bagi mengelakkan rumah mereka dimasuki pencuri yang menggunakan ilmu pukau!

Mereka yang terikut-ikut akan kepercayaan itu bersandar kepada teori bahawa pukau tidak akan berkesan jika terdapat benda hidup di dalam rumah yang masih berjaga.

“Puyu dikatakan sejenis ikan yang tidak tidur malam. Sebab itulah, kehadirannya di dalam rumah dipercayai boleh membatalkan usaha penjahat yang ingin memukau penghuni sesebuah rumah,” namun kita harus ingat setiap ciptaaNya ada kelebihan dan ketentuan Allah SWT.

Lebih menguji akal logik, ikan yang mampu hidup melebihi 24 jam di atas daratan itu dikatakan sebagai alat mainan yang digemari toyol dan orang bunian!

Dalam penceritaan lain, ciri fizikal ikan yang mampu mencecah usia lima tahun itu juga dipercayai digeruni makhluk halus termasuk syaitan dan jin. Duri tajam yang terdapat pada puyu dikatakan menyekat kebal makhluk tersebut untuk masuk ke dalam rumah manusia.

nangtime.com - Alasan Sebab Orang Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu Dalam Rumah Mereka

Dalam dunia perdukunan, puyu turut menjadi medium memindahkan objek santau yang dihantar kepada seseorang. Santau yang diperoleh mangsa dipindahkan ke dalam badan puyu.

Walaubagaimana pun, tidak kurang juga ada juga yang menjadikannya sebagai objek untuk menyihir atau menyantau orang lain…

Di Malaysia ini, ikan puyu sangat senang didapati di hampir semua sungai termasuk parit-parit besar di kawasan perumahan.

p/s: Korang ada bela ikan puyu  di rumah tak?

Facebook Comments Box