“Ambillah Kedai Saya Sebagai Ganti” – Kedai Dah Tutup, Grill Dah Kunci Tapi Peniaga Runcit Tetap Dikompaun RM50,000

KOTA BHARU: “Ambillah kedai runcit saya sebagai ganti, saya memang tidak mampu untuk membayar kompaun sebanyak RM50,000,”."Ambillah Kedai Saya Sebagai Ganti" - Kedai Dah Tutup, Grill Dah Kunci Tapi Peniaga Runcit Tetap Dikompaun RM50,000

Demikian luahan Mansah Marjurin, 47, antara tiga peniaga yang dikenakan kompaun RM50,000 Ahad lalu bagi kesalahan beroperasi lebih masa ketika Perintah KawalanPergerakan (PKP).

Mansah yang berniaga kedai runcit di Jalan Chempaka di sini, berkata sememangnya dia tidak mampu untuk membayar kompaun kerana bayaran rumah juga sudah tertunggak sejak tujuh bulan lalu, selain sebuah kereta ditarik pihak bank sejak PKP.

Menceritakan kejadian jam 11.40 malam ketika didatangi empat anggota polis, bapa kepada tiga anak berusia tiga hingga sembilan tahun itu berkata, kedai runcit miliknya sudah ditutup, namun hanya pintu kecil tidak berkunci kerana ketika itu ada saudara datang berkunjung.

“Memang saya sudah tutup kedai dengan semua pintu sudah dikunci, namun jam 10 malam saudara isteri datang berkunjung dan ketika itu kami sedang berborak di dalam kedai.

“Pintu kecil pula dibuka kerana ada anak kecil yang keluar masuk, bukannya untuk pelanggan. Selepas itu saya terkejut apabila anggota polis datang dan bertanyakan kenapa kedai masih beroperasi.

“Saya sudah jelaskan dengan menunjukkan pintu gril yang ditutup, namun tetap disaman RM50,000,” katanya ketika ditemui hari ini.

Mansah yang berasal dari Bukit Tinggi, Klang mengakui sangat terkejut melihat jumlah kompaun yang dikenakan kerana pendapatannya hanya bergantung kepada jualan kedai runcit dan isteri yang tidak bekerja.

“Sejak malam itu, saya buntu dan tidak mengetahui apa yang perlu dilakukan. Saya juga belum tampil membuat rayuan di Pejabat Kesihatan Daerah kerana masih dalam keadaan terkejut. Mungkin hari ini saya pergi membuat rayuan.

“Jika diminta bayar, memang saya tidak mampu, ambillah kedai runcit saya sebagai ganti,” katanya yang tinggal di Taman Tanjung Mas, di sini.

"Ambillah Kedai Saya Sebagai Ganti" - Kedai Dah Tutup, Grill Dah Kunci Tapi Peniaga Runcit Tetap Dikompaun RM50,000
Sebelum ini tular peniaga burger dan peniaga colek dikenakan kompaun RM50,000

Media semalam melaporkan, Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat memaklumkan, pihaknya mengambil pendekatan untuk meneliti kompaun RM50,000 yang dikenakan terhadap tiga peniaga, termasuk seorang peniaga burger pada Ahad lalu.

Beliau berkata, pihaknya akan memanggil semula orang yang dikenakan kompaun (OKK) membabitkan tiga peniaga berkenaan.

“Peniaga itu akan dipanggil untuk ditawarkan nilai kompaun mengikut garis panduan (Penetapan Nilai Tawaran Kompaun dan Kadar Pengurangan Kompaun) yang ditetapkan bagi kesalahan di bawah Akta 342 dan peraturan-peraturan di bawahnya,” katanya. – Berita Harian

Facebook Comments Box