Baru Tinggalkan Sekejap, Ibu Panik Anak Dalam Kereta Hilang, Sekali Nampak Tangan Budak Dalam Longkang

Seorang ibu terkejut besar dan panik apabila melihat anaknya tiada dalam kereta. Diceritakan oleh Cik Puan Yaya, dia pada mulanya mahu pergi ke kedai sekejap untuk membeli mee kuning danpesan kat anaknya supaya duduk diam-diam dalam kereta.nangtime.com - Baru Tinggalkan Sekejap, Ibu Panik Anak Dalam Kereta Hilang, Sekali Nampak Tangan Budak Dalam Longkang

Tapi alangkah terkejutnya dia apabila balik semula ke kereta, anak dah tiada dan melihat tangan budak kecil dalam longkang sebelah kereta parking.

Fayyad, duduk dalam kereta diam-diam ya. Jangan pergi mana-mana. Mama nak masuk kedai runcit Ane tu jap. Nak beli mi kuning yang Fayyad suruh mama masak tu”, pesan saya kepada anak kecil saya.

Terkejut Anak Tiada Dalam Kereta!

Usai membeli mi kuning di kedai runcit itu, terus saya ke kereta. Allahuakhbar!! terkejut tengok anak tiada dalam kereta!

Fayyad!!!Fayyad!!!! Terpanggil-panggil namanya. Punyalah laju jantung saya berdegup, takut dia hilang!!!!!!sebab anak saya sangat aktif dan nakal. Macam nak pitam rasa. Panik!

Sekali terpandang sebuah motor dah terbaring di seberang jalan kedai. Allah! Risau takut Fayyad tumbangkan motor orang ke apa. Kelihatan seorang Pakcik terduduk tepi motor tu dan mengelap darah luka di kakinya.

Motor tu jatuh tepi longkang besar.

nangtime.com - Baru Tinggalkan Sekejap, Ibu Panik Anak Dalam Kereta Hilang, Sekali Nampak Tangan Budak Dalam Longkang

Terpandangkan di tepi longkang tu ada tangan budak kecil. Tengok-tengok Fayyad dalam longkang tu!!

Selalu kalau dia main tepi longkang ke, main kotor ke, memang siaplah dia. Tapi kali ni terus rasa sayu, rasa sebak, rasa happy, terharu tengok anak kecil yang selalu nakal ni sedang berusaha mengutip topi keledar dan cermin mata

Pakcik yang jatuh motor tadi di dalam longkang tersebut. Saya terus peluk Fayyad dan ucap terima kasih sebab tolong Pakcik tu.

Fayyad bagitahu saya, Pakcik tu mungkin pening dan terjatuh dari motornya. Apabila ada beberapa orang lain datang bantu angkat Pakcik tu, saya terus beredar.

nangtime.com - Baru Tinggalkan Sekejap, Ibu Panik Anak Dalam Kereta Hilang, Sekali Nampak Tangan Budak Dalam Longkang

Sewaktu dalam kereta saya tanya dia, “kenapa Fayyad tolong Pak Cik tu tadi?”.
Katanya,” bukan ke mama yang selalu kata kalau kita tolong orang, kita bagi orang makan, kita akan dapat pahala. Kan tadi kita dah dapat pahala?”.

Ohhhhh…dia pula ajar kita. So fahamlah, anak kecil ni dia akan ikut apa je yang kita cakap. Dalam hati senyum sorang-sorang. Rupanya dalam nakal-nakal anak kita ni, ada juga sifat yang baik.

Last sekali, kena bebel lah juga dia. Kalau ia pun nak tolong orang, jangan keluar kereta macam tu je. Kenalah panggil kita dan bagitahu kita dahulu nak pergi ke mana-mana.Bahaya! Angguk macam faham, tapi nanti buat lagi. Itulah budak-budak?

So lepas ni kena beringat:-

1. Jangan tinggalkan anak dalam kereta sorang-sorang. Takut terlepas pandang, mereka merayap ke mana-mana atau mungkin orang lain boleh bawa mereka ke mana-mana.

2. Kita selalu ajar buat baik pada semua orang. Tapi budak-budak kecil ni fikiran mereka tak matang lagi. Kena nasihatkan mereka, nak buat apa pun kena ada ibu bapa. Tak boleh tolong orang, sorang-sorang.

3. Kita kena beringat, anak hyper ni kadang-kadang pemikiran mereka di luar kotak pemikiran kita.

Perkongsian wanita ini mendapat banyak respon positif yang rata-ratanya memuji anaknya yang membantu pakcik tersebut.

Kredit: Cik Puan Yaya

Facebook Comments Box