Buaya Gergasi Tumpas Selepas ‘Mengambil’ Nyawa 80 Orang

Seekor buaya gergasi sepanjang 16 kaki yang menghantui penduduk kampung di Luganga, Uganda selama bertahun-tahun akhirnya tumpas. Buaya yang diberikan nama Osama itu sangat ditakuti selama ini kerana menjadikan penduduk kampung dan kanak-kanak sebagai mangsanya dah sehingga kini telah mengambil nyawa 80 orang.Buaya Gergasi Tumpas Selepas 'Mengambil' Nyawa 80 Orang

Buaya ‘Osama’ itu tumpas selepas berjaya ditangkap menggunakan umpan paru-paru lembu. Menurut penduduk tempatan, keganasan buaya ini sangat ditakuti sehingga penduduk tempatan percaya buaya ini mempunyai ‘kuasa’ tersendiri.

Buaya ‘Osama’ itu dianggarkan berusia 75 tahun dan telah mengganas di kawasan kampung sejak 14 tahun yang lepas.

Menurut laporan The Mirror, buaya itu sering dilihat muncul di Sungai Victoria untuk mencari mangsa. Apa yang menakutkan ialah buaya ini pandai menterbalikkannya perahu nelayan tempatan. Buaya ‘Osama’ ini berenang di bawah perahu-perahu nelayan sebelum bertindak menterbalikkannya dan membaham mangsa yang jatuh ke sungai.

Seorang lelaki tempatan yang dikenali sebagai Paul Kyewalyanga menceritakan dia dan saudaranya pernah diserang buaya berkenaan.

Buaya Gergasi Tumpas Selepas 'Mengambil' Nyawa 80 Orang

Menurutnya ketika kejadian berlaku, dia mendayung perahu untuk memancing, tiba-tiba buaya ‘melompat’ dan membaham saudaranya, Peter.

Berat reptilia itu menyebabkan perahu dinaiki mereka tenggelam ke dalam sungai dan buaya itu menggigit kaki mangsa. Peter kemudian ditarik ke dalam sungai sebelum hilang dari pandangan sehinggalah kepala dan tangannya dijumpai beberapa hari kemudian.

Buaya ‘Osama’ yang ditangkap itu masih lagi hidup meskipun ramai yang mahu melihatnya mati. Namun diberitahu mereka tidak dapat melakukannya tanpa terlepas dari hukuman pihak berkuasa. Buaya Gergasi Tumpas Selepas 'Mengambil' Nyawa 80 OrangBuaya ‘Osama’ dihantar ke Uganda Crocs dan akan digunakan untuk ‘breeding programme’ untuk menghasilkan lebih ramai buaya.

 

Namun ada satu berita kurang enak didengar apabila menurut laporan Mirror, dikatakan buaya-buaya yang dibiakkan oleh Uganda Crocs akan digunakan untuk memperoleh kulit-kulit buaya yang kemudian dijadikan produk untuk industri fesyen seperti bag tangan, dompet dan sebagainya.

Facebook Comments Box