Ikan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di Pantai

Orang ramai dikejutkan dengan penemuan seekor ikan bersaiz gergasi berwarna oren yang ditemui terdampar di sebuah pantai di utara Oregon, Amerika Syarikat (AS).Ikan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di PantaiPenemuan ikan tersebut menarik perhatian ramai kerana badannya yang unik dan amat jarang dilihat. Walaubagaimanapun, tidak lama kemudian, spesis ikan gergasi itu berjaya dikenalpasti sebagai ikan Opah atau ‘moonfish’ oleh kakitangan Seaside Aquarium yang terlebih dahulu mendapat panggilan mengenai penemuan tersebut.  

Menurut Tiffany Boothe selaku Penolong Pengurus Seaside Aquarium, ikan Opah yang seberat 45 kilogram (kg) dan berukuran kira-kira satu meter panjang itu merupakan penemuan pertama seumpamanya di kawasan pantai itu.Ikan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di Pantai

Ikan Opah tersebut dianggarkan seberat 45kg dan sepanjang 1 meter

Ikan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di Pantai

Tambah Boothe lagi, mereka tidak dapat memastikan bagaimana ikan itu mati namun menyatakan sebelum ini ikan itu berada dalam yang keadaan baik.

Penemuan ikan itu kemudian dihebahkan oleh Seaside Aquarium melalui hantaran di media sosial.

Ikan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di Pantai

Menurut ahli biologi dari Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Nasional (NOAA) Perikanan, pakar percaya perubahan iklim mungkin menjadi salah satu faktor penemuan ikan Opah gergasi itu di pantai berkenaanIkan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di PantaiTambahnya lagi, spesies ikan Opah atau ‘moonfish’ itu biasanya ditemukan di perairan tropika dan sub-tropika.

Selain itu, ikan Opah itu juga akan dibekukan sehingga akhir tahun dan pelajar yang terpilih akan berpeluang untuk membedah dan mengkaji ikan tersebut.

Ikan Gergasi Berwarna Oren Seberat 45kg Ditemui Terdampar Di Pantai

Antara fakta unik mengenai ikan Opah atau ‘moonfish’ ini ialah ia merupakan ikan berdarah panas pertama di dunia dan suhu badannya sentiasa lebih tinggi daripada persekitarannya.

Kredit: Seaside Aquarium

Facebook Comments Box