Ingatkan Tikar Getah, Rupanya Ular Sawa Berehat Kekeyangan Selepas Menelan Kambing

Disangkakan tikar getah, rupanya ular sawa batik yang sedang ‘berehat’ setelah kekenyangan menelan seekor kambing.nangtime.com - Ingatkan Tikar Getah, Rupanya Ular Sawa Berehat Kekeyangan Selepas Menelan Kambing

Demikian kata seorang penternak Nazwan Akram Mohd Nasir, 29, yang berdepan detik cemas, apabila terjumpa reptilia itu dalam kandang kambing miliknya, di Kampung Kubang Ikan, di sini, 10.30 pagi tadi.

Beliau yang pertama kali berdepan situasi sedemikian sejak menternak enam tahun lalu, mengakui agak panik sebelum bertindak menghubungi Angkatan Pertananan Awam (APM) negeri Terengganu, untuk mendapatkan bantuan.

 

“Saya masuk ke dalam kandang untuk beri makanan, saya tengok dari luar nampak macam tikar getah…nampak pelik dah, tapi bila pergi dekat sekitar kawasan kandang tu penuh dengan badan ular.

nangtime.com - Ingatkan Tikar Getah, Rupanya Ular Sawa Berehat Kekeyangan Selepas Menelan Kambing

“Masa saya jumpa tu, kambing dah dalam perut ular tu…tapi dalam beberapa minit ia dimuntahkan balik,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Nazwan yang turut menternak lembu di kawasan itu berkata, paling terkesan dengan kejadian tersebut ialah dua ekor anak kambing betina tersebut dan dapat dilihat mereka mencium badan ibunya yang telah mati, bagaikan mahu menghisap susu.

nangtime.com - Ingatkan Tikar Getah, Rupanya Ular Sawa Berehat Kekeyangan Selepas Menelan Kambing

 

Sementara itu, anggota APM Lans Koperal Wan Mohd Fakruddin Wan Sharil berkata, mereka tiba di kawasan penternakan itu sekitar 10.50 pagi dan mengambil masa kira-kira sejam untuk menangkap haiwan terbabit. – Bernama

Facebook Comments Box