Jangan Cium Bayi Jika Dia Memberontak, Bayi Boleh Lumpuh

Boleh dikatakan setiap manusia normal mesti akan suka dan geram dengan kecomelan anak-anak mereka terutamanya jika masih kecil.nangtime.com - Jangan Cium Bayi Jika Dia Memberontak, Bayi Boleh Lumpuh

Jadi, kebanyakkan ibu bapa akan mengekspresikan perasaan tersebut dengan menggomol lah dan mencium anak mereka sepuas puasnya, betul kan?

Tetapi, tahukah bahawa salah teknik untuk cium bayi boleh membawa padah?

Namun begitu, perkara berkenaan boleh mengundang bahaya sekiranya anak-anak memberontak daripada dicium. Hal yang demikian kerana, tindakan agresif kanak-kanak terbabit mampu menjadikan mereka lumpuh seumur hidup bahkan mengundang maut sekiranya tersa.lah langkah untuk mencium.

Seorang kanak-kanak lelaki lndonesia yang berusia 1 tahun lumpuh apabila ibu bapanya ingin mencium anak mereka walaupun diberontak.

Akibatnya, si anak menangis kerana kesakitan dan akhirnya dibawa ke hospital Hermina, lndonesia untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Setelah membuat pemeriksaan Magnetic resonance imaging (MRI), pihak hospital memaklumkan bahawa kanak-kanak terbabit mengalami kebocoran tulang sumsum.

 

Kesannya, si anak mengalami kelumpuhan pada bahagian tangan kirinya dan pihak doktor memaklumkan hanya melalui pembedahan dapat mnyembuhkan kanak-kanak berkenaan.

nangtime.com - Jangan Cium Bayi Jika Dia Memberontak, Bayi Boleh Lumpuh

Akhirnya mereka bersetuju untuk melaksanakan pembedahan tersebut yang beroperasi selama empat jam.

Kanak-kanak berkenaan akhirnya selamat dan kini sedang menjalani rawatan pemulihan secara berkala di hospital berkenaan.

Kisah bayi 15 bulan hampir lumpuh setelah dicium secara paksa. Ibunya, Apri (29), mengatakan bahawa anak itu awalnya memberontak ketika seseorang cuba menciumnya dan kemudian tiba-tiba menangis secara histeris.

“Sebelumnya anak saya sihat, tidak sakit, dan normal seperti biasa. Anak ini ingin dicium tetapi kedudukan tangan yang berbau ada di pipi anak ke kepala. Anak itu sukar menggerakkan badan dan kepalanya,” tulis Apri.

Apri mengesyaki bahawa anaknya mengalami keseleo. Tetapi perkara pelik mula kelihatan bahawa kepala kanak-kanak itu tidak dapat berdiri tegak dan tangan kirinya kaku. Tanpa menunggu lama, Apri segera membawa anaknya ke hospital untuk pemeriksaan.

“Doktor hanya menjelaskan mengenai hasil MRI dalam pendarahan saraf tunjang serviks dan hampir lumpuh keseluruhannya,” kata Apri.

“Menurut doktor, mungkin ketika anak itu bersusah payah menarik leher ke kiri, inilah penyebabnya. Sekiranya tarikan itu naik mungkin masih selamat,” lanjutnya.

Status si ibu:

nangtime.com - Jangan Cium Bayi Jika Dia Memberontak, Bayi Boleh Lumpuh

 

Pengajaran buat kita semua agar jangan mencium bayi kalau mereka memberontak dan tidak mahu.

Sumber/Kredit : akupapankekunci

Facebook Comments Box