Kajian Membuktikan ‘Lockdown’ Berjaya Bendung Kes Covid-19 Di Wuhan

HONG KONG – ‘Lockdown’ di Wuhan, China, berkesan membendung koronavirus (Covid-19) pada awal wabak berkenaan menular dan banyak membantu mengurangkan kadar jangkitan di tempat lain, menurut laporan dikeluarkan sebuah universiti di Hong Kong.nangtime.com - Kajian Membuktikan 'Lockdown' Berjaya Bendung Kes Covid-19 Di Wuhan

Menurut kajian Universiti China Hong Kong (CUHK), andai kerajaan tidak menutup sepenuhnya bandar raya berkenaan, kadar jangkitan mungkin sehingga 64.8 peratus lebih tinggi di bandar di luar Hubei dan 52.6 peratus lebih tinggi di bandar selain Wuhan di wilayah itu.

“Kami mendapati lockdown di Wuhan memberi sumbangan ketara terhadap usaha mengurangkan kadar jangkitan di luar Wuhan, meskipun penjarakan sosial dikuatkuasakan di bandar raya lain selepas itu,” kata Profesor Madya Sekolah Perniagaan CUHK, Yang Yang.

Menurut laporan Xinhua, penyelidikan membuktikan lockdown menyekat aliran orang ramai dari bandar raya itu sehingga 56.4 peratus berbanding jika kuarantin tidak dikuatkuasakan.

Selain itu, ia mengurangkan kemasukan ke bandar berkenaan sehingga 76.6 peratus dan pergerakan di bandar dikurangkan sehingga 54.2 peratus.

Yang menegaskan, keputusan kajian turut memberi implikasi kukuh terhadap negara lain dalam perjuangan mereka menentang Covid-19.

nangtime.com - Kajian Membuktikan 'Lockdown' Berjaya Bendung Kes Covid-19 Di Wuhan

“Kelihatan selepas pelaksanaan pelbagai langkah kawalan, bandar raya yang menguatkuasakan lockdown diperketatkan, mampu mendatarkan unjuran menaik kes jangkitan,” katanya.

Ketika Covid-19 merebak dengan pantas, banyak kerajaan negara dunia menguatkuasakan ‘lockdown’ di bandar raya mereka.

Kes di China pula mencatatkan penurunan menyaksikan Hubei sudah menghentikan sekatan di lebuh raya, kecuali di bandar Wuhan.

“Semua sekatan dan pos pemeriksaan di Wuhan akan ditamatkan pada 8 April, ketika bandar raya yang paling teruk dilanda wabak itu menarik balik larangan keluar dari situ buat kali pertama, sejak ‘lockdown’ dikuatkuasakan dua bulan lalu,” katanya.

Penyelidikan yang dijalankan Yang adalah dengan kerjasama Hanming Fang di Universiti Pennsylvania dan Long Wang dari Universiti Teknologi Shanghai. – Bernama

Facebook Comments Box