Kawan Liat Bayar Hutang Lebih Setahun, Lelaki Guna Undang-undang Heret Ke Mahkamah

Gara-gara Kawan Liat nak Bayar Hutang Dah Lebih Setahun, Lelaki Ini Akhirnya Guna Undang-undang untuk Heret Ke Mahkamah.nangtime.com - Kawan Liat Bayar Hutang Lebih Setahun, Lelaki Guna Undang-undang Heret Ke Mahkamah

Adat berhutang, si peminjam haruslah bayar apabila sudah berjanji pada waktu dan tarikhnya. Bukannya mendiamkan diri dan terus mengelak dari membayar hutang.

Namun berapa ramai yang masih mengamalkan sikap berpegang kepada janji sendiri? Rata-ratanya memilih untuk terus menghilang. Jika berhutang dengan rakan, anda mungkin masih selamat. Tetapi jika berhutang dengan Ah Long, selamat anda terus ke tanah kubur.

Jadi, bagaimana caranya untuk menuntut hutang dari si peminjam yang degil nak mati ini? Caranya senang, ikut petua dari lelaki ini.

ALHAMDULILLAH, selesai sesi penghakiman di Mahkamah Sivil Shah Alam. Buat tuntutan hutang daripada kawan yang liat nak membayar dah lebih setahun. Akhirnya terpaksa guna kuasa undang-undang untuk paksa dia bayar dalam masa 30 hari bermula dari hari ini.

nangtime.com - Kawan Liat Bayar Hutang Lebih Setahun, Lelaki Guna Undang-undang Heret Ke Mahkamah

So kepada kawan-kawan lain yang ada orang berhutang dengan anda tetapi liat nak membayar, anda boleh menggunakan cara ini. Tak perlu lawyer pun.

Just pergi ke Mahkamah Sivil, cakap nak buka fail tuntutan kecil, bayar RM20 dan beritahu tuntutan anda kepada siapa dan fakta pinjaman yang diberi (mesti RM5,000 ke bawah sahaja yea!).

Mahkamah akan bagi surat panggilan untuk pendengaran depan hakim. Kalau defenden mengaku salah meminjam tapi tak bayar, mahkamah akan bagi arahan untuk bayaran segera dalam masa 30 hari.

Kalau masih tidak dibayar dalam tempoh itu, plaintif boleh buat tindakan mahkamah semula dan kali ini hukuman lebih berat iaitu defenden kena bayar on the spot atau harta disita atau waran tangkap akan dikeluarkan untuk si peminjam ditahan.

nangtime.com - Kawan Liat Bayar Hutang Lebih Setahun, Lelaki Guna Undang-undang Heret Ke Mahkamah

Inilah pengalaman saya hari ini. First time masuk kamar penghakiman. First time tengok hakim dan lawyer-lawyer bekerja. Tengok muka lawyer kes lain semua stress saja. Hehehe! Okeylah.

Apa pun syukur semuanya sudah selesai. Just tunggu duit dipulangkan sahaja. Amiinn.

p/s: Kalau korang ada berhutang dengan orang, usahalah untuk bayar dan jangan berdiam diri dan bagi macam-macam alasan..

Sumber: The Reporter

Facebook Comments Box