Keluarga Meminta Siasatan Lanjut Berhubung Kematian Anggota Tentera

SUNGAI PETANI – Ahli keluarga kepada seorang anggota tentera, Allahyarham Muhammad Faiz Harun, 26, yang meninggal dunia di Sabah pada 25 Mac lalu meminta siasatan lanjut dilakukan berhubung kematian itu.nangtime.com - Keluarga Meminta Siasatan Lanjut Berhubung Kematian Anggota Tentera

Abang ipar Allahyarham, Mohd Khairul Yusri Md Yusof, 34, berkata, sebelum meninggal dunia, adik iparnya itu ada mengadu pening kepala dalam perbualan telefon bersama ibunya yang tinggal di Sungai Petani sebelum turut menghubungi isterinya yang ketika itu berada di Terengganu.

“Bagaimanapun, berita yang kami terima cukup mengejutkan apabila arwah dikatakan mengalami muntah dan tidak sedarkan diri pada 22 Mac lalu.

“Selepas itu pihak hospital meminta waris datang ke Sabah untuk berbincang rawatan seterusnya kerana ketika itu kami dimaklumkan bahawa arwah mengalami kecederaan serta bengkak pada bahagian otaknya,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Menurutnya, ibu bapa mertuanya memang berhasrat menziarahi Allahyarham tetapi tidak dapat berbuat demikian berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

nangtime.com - Keluarga Meminta Siasatan Lanjut Berhubung Kematian Anggota Tentera

“Kami hanya berhubung melalui panggilan telefon sehingga menerima makluman dia telah meninggal dunia pada 25 Mac lalu,” katanya.

Sebelum itu, Allahyarham Muhammad Faiz dari Batalion Kelapan Rejimen Askar Melayu Diraja, Kuala Lipis, Pahang dihantar bertugas ke Sabah bermula pada Januari lalu dan sepatutnya dijadualkan tamat tugasan pada 5 April ini.

Jenazah Allahyarham Muhammad Faiz dibawa pulang pada 31 Mac lalu kira-kira jam 3.45 pagi dan selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Muhibuddin Sungai Pasir, Sungai Petani.

Mohd Khairul Yusri berkata, setakat ini, pihak keluarga mahukan kepastian mengenai punca sebenar kematian Allahyarham itu terutama berhubung kecederaan dialami arwah.

Allahyarham yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik meninggalkan seorang balu, Siti Nor Ainshah Ramli, 29, dan seorang anak perempuan, Nor Izara Sofia, 4 bulan.

Sumber: Sinar Harian

Facebook Comments Box