‘Macam Manalah Nak Didik, Cikgu Tak Layak Sebab Takde Anak..’ – Ibu Murid Perlekehkan Ajaran Cikgu Pra Sekolah

Memang betul cikgu itu juga manusia biasa dan tidak terlepas dari melakukan kesilapan, tetapi kalau nak mengkritik atau mengata pun biarlah berpada dan beralasan yang munasabah.nangtime.com - ‘Macam Manalah Nak Didik, Cikgu Tak Layak Sebab Takde Anak..’ - Ibu Murid Perlekehkan Ajaran Cikgu Pra Sekolah

Seperti yang berlaku terhadap seorang cikgu lelaki  yang mengajar di pra-sekolah ini diperlekehkan oleh salah seorang ibu murid mengenai cara didikannya terhadap murid-murid atas alasan yang sangat tidak masuk akal.

Takkanlah mahu jadi doktor yang in charge wanita bersalin, kena lahirkan anak dulu, mahu jadi pakar sakit puan kita kena ada rahim, dan mahu jadi pakar kaunseling kita kena murung dulu?

Gara-gara berstatus bujang, cikgu pra-sekolah Encik Firus diperlekehkan oleh ibu daripada salah seorang muridnya dengan kata-kata macam orang tak ada common sense.

Tak sangka plak boleh jadi isu. Rupanya bukan semua orang suka pada kita. Aku akui diluar sana ramai lagi cikgu cemerlang.”

nangtime.com - ‘Macam Manalah Nak Didik, Cikgu Tak Layak Sebab Takde Anak..’ - Ibu Murid Perlekehkan Ajaran Cikgu Pra Sekolah
Gambar Hiasan

Itulah fungsi melanjutkan pelajaran dalam sesuatu bidang sebab dah diajar dan diasah untuk mendapatkan sesuatu kemahiran.

Mungkin insecure punya pasal si ibu terus nak judge cikgu ini dengan andaian dia sendiri. Seolah-olah macam nak menghina pun ada.

Si ibu menuduh oleh kerana cikgu ini masih bujang dan tiada anak, maka baginya cikgu tu tak layak untuk mendidik anak-anak kecil dan perangai cikgu sekarang pun bukan betul sangat.nangtime.com - ‘Macam Manalah Nak Didik, Cikgu Tak Layak Sebab Takde Anak..’ - Ibu Murid Perlekehkan Ajaran Cikgu Pra Sekolah

Lebih biadap lagi, dia seolah-olah macam nak klasifikasikan cikgu muda bujang yang mengajar anak kecil pra sekolah ini ada niat tertentu. Jauh sangat imaginasi tu kak.

Takkanlah semua orang bujang ni pedoIiphia.

Ajarlah anak tu adab, kalau tak adab, jadilah biadap seperti puan“

nangtime.com - ‘Macam Manalah Nak Didik, Cikgu Tak Layak Sebab Takde Anak..’ - Ibu Murid Perlekehkan Ajaran Cikgu Pra Sekolah

Kalau si ibu itu ragu-ragu dan tidak percayakan didikan para guru, dia boleh saja hantar anaknya ke sekolah lain yang dia rasa dapat memuaskan hati dia bukan?

Semoga para cikgu terus tabah dan terus menjalankan tugas mendidik anak-anak, generasi masa depan negara.

 

 

Facebook Comments Box