Penemuan Gadis Maiden Terkurung 500 Tahun Dalam Puncak Gunung Ais Membingungkan Ahli Arkeologi

Satu Penemuan Luar Biasa Gadis Maiden Yang Terkurung Selama Lebih 500 Tahun Di  Dalam Puncak Gunung Ais Membingungkan Ahli Arkeologi Selepas Mereka Memeriksa Keadaannya.nangtime.com - Penemuan Gadis Maiden Terkurung 500 Tahun Dalam Puncak Gunung Air Membingungkan Ahli Arkeologi

Penemuan mumia seorang gadis kaum Inca yang berusia 500 tahun dalam keadaan sempurna di dalam ais membuktikan proses dan teknologi pengawetan mayat juga telah berkembang ke seluruh dunia.

Mumia seorang gadis dari kaum Inca yang yang jugak digelar sebagai “Maiden” oleh para arkeologi ini dianggarkan berumur dalam lingkungan 14-15 tahun sewaktu kematiannya telah terpelihara dengan sempurna selama 500 tahun.

nangtime.com - Penemuan Gadis Maiden Terkurung 500 Tahun Dalam Puncak Gunung Air Membingungkan Ahli Arkeologi

Turut ditemui bersebelahan mumia tersebut adalah mumia seorang budak lelaki berusia 7 tahun dan mumia seorang budak perempuan berusia 6 tahun.

Ahli Arkeologi macam tidak percaya dengan penemuannya ini, kerana setelah diteliti melalui pemeriksaan CT Scan, menunjukkan bahawa organ dalamannya utuh, begitu juga dengan otak yang tidak mengalami kerosakan, bahkan terdapat sedikit darah di bahagian jantung.

nangtime.com - Penemuan Gadis Maiden Terkurung 500 Tahun Dalam Puncak Gunung Air Membingungkan Ahli Arkeologi

Berdasarkan analisis DNA tradisional, para saintis telah mengkaji protein di dalam tisu dan mendapati paru-paru gadis mumia tersebut telah dijangkiti dengan penyakit paru-paru yang menyerupai batuk kering. Buat pertama kalinya jangkitan seumpama ini telah dikesan dalam mumia.nangtime.com - Penemuan Gadis Maiden Terkurung 500 Tahun Dalam Puncak Gunung Air Membingungkan Ahli Arkeologi

Menurut para arkeologi. tidak mustahil kanak-kanak berkenaan telah dik0rbankan berdasarkan penemuan perak, emas, pakaian, mangkuk tembikar yang penuh dengan makanan dan tengkolok mewah dilengkapi bulu burung putih berhampiran mayat mereka.

INFO:
Arkeologi adalah ilmu yang mempelajari kebudayaan (manusia) masa lalu melalui kajian berdasarkan data dan penemuan yang ditinggalkan. Maka dari itu, para arkeologi sangat teruja jika menemui penemuan-penemuan yang berhubungan dengan kehidupan manusia di masa lampau. Salah satunya seperti penemuan mayat yang masih utuh atau benda-benda unik lainnya. Dapat dikatakan, jika menemukan penemuan seperti ini pasti akan menjadi sensasi.

 

 

Facebook Comments Box