Wanita Hairan Gelang Terasa Makin Ketat Selepas Dibaiki, Baru Sedar Dirinya Kena Tipu

Zaman dulu mahupun sekarang,  memang sudah menjadi satu trend atau tabiat dalam kalangan masyarakat kita untuk membeli emas terutamanya golongan wanita. Emas yang dibeli bukan sahaja dapat dijadikan sebagai aksesori malahan dapat dijadikan sebagai pelaburan pada masa akan datang berikutan harga emas yang meningkat saban hari.Wanita Hairan Gelang Terasa Makin Ketat Selepas Dibaiki, Baru Sedar Dirinya Kena Tipu

Bagaimanapun, seperti perkongsian seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Ikafariha Fariha, mendakwa dirinya telah ditipu oleh sebuah kedai emas ketika dia menghantar gelang tangannya untuk dipotong.

Wanita Hairan Gelang Terasa Makin Ketat Selepas Dibaiki, Baru Sedar Dirinya Kena Tipu
Ada 26 gelung penuh sebelum hantar kedai

Kisahnya bermula apabila wanita ini, menghantar gelang tangannya ke kedai emas untuk dipotong berikutan keadaan emas tersebut yang terkopek dan kemek berikutan satu insiden semasa kenduri.

Gelang memang labuh sikit. Hari selasa pagi, hantar pergi kedai. Suruh diorang kerat 2 ketul bahagian yang cacat tu. Sebelum tu memang aku dah kira gelung dan ambik gambar siap-siap kot ada yang menipu nanti kan.

Jelasnya lagi, pemilik kedai emas berkenaan memintanya untuk mengambil pada petang hari berkenaan namun, berikutan beberapa masalah yang dihadapinya proses pengambilan gelang tersebut tergendala.

Hari Khamis aku pergi ambil, balik rumah baru aku try. Rasa ketat gelang aku ni. Tak sedap hati dah, kira-kira tidak cukup gelung. 10 kali aku kira sorang-sorang.

Wanita Hairan Gelang Terasa Makin Ketat Selepas Dibaiki, Baru Sedar Dirinya Kena Tipu

‘Memang aku tak masuk dah’

 

Bercerita lebih lanjut, pemilik kedai pada mulanya berdolak dalih dan sama sekali tidak mengaku sudah mengambil lebihan emas yang dipotong itu. Berang dengan apa yang terjadi, wanita ini turut meninggikan suara kepada pemilik kedai emas itu berikutan tindakannya yang tidak bertanggungjawab itu.

Pada masa yang sama, dia turut menunjukkan bukti yang jelas menerusi foto yang ditangkap gambar emasnya sebelum dan selepas dihantar ke kedai itu.

Memang diorang cakap diorang je betul ceritanya. Mati-mati mengaku kerat dua ketul sahaja. Suara aku dah mula naik dah. Pandai tegur aku, hang jangan marah, mari kita bincang.

Aku tunjuk suruh diorang kira balik, aku tunjuk sekali time aku ambil gambar kan ada set time pukul 9 pagi dekat gambar sebelum hantar ke kedai dia. Last-last diorang terpaksa bagi balik seketul coco aku. Buat-buat berlakon cari, memang ada lah ceritanya.

Wanita Hairan Gelang Terasa Makin Ketat Selepas Dibaiki, Baru Sedar Dirinya Kena Tipu

 

Kejadian seumpama ini membuatkan dia berasa menyesal dan tidak lagi mahu menggunakan servis yang ditawarkan oleh kedai tersebut.

Memang aku tak akan masuk dah kedai emas tu. Kaki penipu.

Semoga jadi pengajaran buat yang lain agar periksa dulu elok2 gelang atau rantai yang nak hantar untuk dibaiki agar dapat elakkan dari jadi mangsa tipu. Kepada pemilik-pemilik kedai emas, berniagalah dengan jujur dan ikhlas.

Sumber: Ikafariha Fariha

Facebook Comments Box