Buaya Masuk Ke Kawasan Kilang Taman Perindustrian

BINTULU: Orang ramai dikejutkan dengan kehadiran seekor anak buaya, yang dipercayai naik dari sungai berhampiran, di kawasan sebuah kilang di Taman Perindustrian Samalaju, pada malam Ahad.nangtime.com - Buaya Masuk Ke Kawasan Kilang Taman Perindustrian

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Samalaju, Hashim Norshidi berkata, lima anggota yang diketuai Pegawai Bomba Kanan (PBK) 2 Alan Ayuh dikerahkan ke lokasi kejadian sejurus menerima panggilan pada jam 8 malam bagi menjalankan khidmat khas menangkap reptilia terbabit

“Sampai di lokasi kejadian, pihak kita (bomba) mendapati seekor anak buaya sepanjang kira-kira 1.3 meter berada di atas jalan kilang berkenaan,” jelasnya.

Pasukan bomba kemudiannya menurut beliau, bertindak menangkap buaya berkenaan dengan penjerut khas dan mengikatnya dengan tali bagi memastikannya tidak bertindak agresif.

nangtime.com - Buaya Masuk Ke Kawasan Kilang Taman Perindustrian
Kredit: Bintulu News Page

Katanya, sejurus berjaya ditangkap pada jam 9 malam, buaya berkenaan kemudiannya dilepaskan semula ke habitat asal yang terletak jauh dari kawasan orang awam.

“Mujurlah orang awam terlihat buaya berkenaan lalu menghubungi talian kecemasan bagi menangkapnya sekali gus menggelakkanya mencederakan warga kerja kilang terbabit,” ujarnya.

nangtime.com - Buaya Masuk Ke Kawasan Kilang Taman Perindustrian
Kredit: Bintulu News Page

Secara amnya, buaya tidak lagi disenaraikan sebagai haiwan liar yang dilindungi seperti yang termaktub dalam Ordinan Hidupan Liar Sarawak 1998.

Sehubungan itu, buaya katak di Sarawak boleh diburu untuk tujuan perdagangan.

Sumber: Utusan Borneo

Facebook Comments Box