Jangan Sentuh Benda Bulat Pelik Ini Di Hutan Kalau Jumpa, Cepat-cepat Beritahu Polis

Jika anda mahu masuk ke hutan untuk melakukan apa-apa aktiviti, tolong jangan berbuat sesuka hati anda dan sentiasa bersedia dan berhati-hati kerana di dalam hutan banyak benda-benda yang tidak diingini bakal berlaku.nangtime.com - Jangan Sentuh Benda Bulat Pelik Ini Di Hutan Kalau Jumpa, Cepat-cepat Beritahu Polis

Tular pengkongsian mengenai satu objek bulat pelik yang mungkin ramai salah anggap ianya tumbuhan atau buah, namun sebenarnya sangat berbahaya. Menurut perkongsian itu lagi, benda itu adalah bom babi!

Orang awam terutamanya pengembara hutan dinasihat mengelak atau tidak menyentuh bom perangkap yang bertujuan membunuh babi.

Kelihatan kecil seakan biji getah dan tumbuhan hutan, aktivis alam sekitar Aidil Iman Aidid berkata bom itu akan membuatkan haiwan liar menyangka ia makanan dan akan meletup serta mengakibatkan maut.

nangtime.com - Jangan Sentuh Benda Bulat Pelik Ini Di Hutan Kalau Jumpa, Cepat-cepat Beritahu Polis

 

“Ini bom babi namanya. Ia mengumpan haiwan liar yang menyangka ia makanan dan akan meletup serta mengakibatkan mereka dibunuh.

“Pemburu haram selalu menggunakan kaedah ini untuk memburu babi hutan,” catat Aidil di Twitter.

 

Beliau berkata mana-mana individu boleh membuat laporan polis jika menemui bom itu di hutan.

nangtime.com - Jangan Sentuh Benda Bulat Pelik Ini Di Hutan Kalau Jumpa, Cepat-cepat Beritahu Polis

Katanya walaupun bom itu mensasarkan babi hutan, namun tidak mustahil ia boleh mendatangkan kecederaan kepada manusia jika terpijak.

Berhati-hatilah jika anda berada di hutan dan jangan memegang atau menyentuh benda sebarangan agar tiada apa-apa yang buruk berlaku.

Facebook Comments Box