Kena GlGlT Lipan, Bekas Juara Muay Thai MeninggaI Dunia

Lipan dikatakan menjadi punca bekas juara Muay Thai m4ut akibat komplikasi giGlTan haiwan itu yang mengakibatkan pend4rahan yang teruk.nangtime.com - DlGlGlT Lipan, Lelaki Yang Juga Bekas Juara Muay Thai MeninggaI

Dokmaipa Por Pongsawang, 52, yang terkenal dengan tumbukan dan tendangan kiri yang padu pada zaman kegemilangan meninggaI di Hospital Kalasin, Thailand.

Pengarah hospital, Pramuan Thaingamsilp, anak perempuan mangsa telah memaklumkan bapanya diGIGlT lipan atau dikenali sebagai ‘takhap’ sebelum ini di bahagian kaki kiri.

Jelas anaknya, Dokmaipa tidak mendapatkan rawatan lanjut sebelum dia berasa menggigil kesaklTan dan pening sebelum k0ma.

nangtime.com - DlGlGlT Lipan, Lelaki Yang Juga Bekas Juara Muay Thai MeninggaI

Pramuan berkata Dokmaipa menghidap diabetes, menyebabkan lebih banyak kompIikasi berlaku dan menyumbang kepada kemaTlannya.

Sementara itu, Dokmaipa yang dilahirkan dalam keluarga Muay Thai di wilayah Roi Et menjadi petinju ketika berusia sembilan tahun.

Dia dikenali dengan kekuatan tendangan luar biasa di bahagian kiri yang membolehkan dia memenangi enam perlawanan di stadium tinju Lumpini dan Ratchadamnoen.

nangtime.com - DlGlGlT Lipan, Lelaki Yang Juga Bekas Juara Muay Thai MeninggaI

Pada tahun 1996, Dokmaipa mengambil keputusan bersara dan menjadi jurulatih, sebelum menjadi pengawal peribadi (bodyguard) di Macau.

Dia kembali ke Thailand beberapa tahun lalu dan bekerja sebagai pekerja perbandaran di tempat tinggalnya, Kalasin. – MalaysiaGazette

Facebook Comments Box