Orang Paling Gembira Melihat Mereka ini Mesti Ibu Yang Memasak

Makanan kegemaran bagi seorang anak pastinya masakan seorang ibu. Walau sekadar nasi goreng biasa, air tangan ibu tidak dapat ditandingi di mana-mana. Jika punya masa dan kesempatan bagi ibu yang bekerja terutamanya, pasti bekal makanan akan disiapkan sebagai bekalan mengisi perut anak di sekolah.nangtime.com -  Orang Paling Gembira Melihat Mereka ini Mesti Ibu Yang Memasak

Seperti perkongsian oleh guru yang tidak asing lagi dalam berkongsi kisah anak didiknya di Facebook, Mohd Fadli Salleh. Melalui hantaran yang terbaru, beliau telah memuat naik sekeping foto sekumpulan murid yang berkongsi bekal makanan seorang ibu.

Mungkin hanya sekeping gambar biasa, tetapi di sebaliknya jika dilihat penuh nilai dan pengajaran yang boleh dikutip. Aku rasa, orang yang paling bahagia melihat gambar ini ialah si ibu yang memasak untuk bekal anaknya ini.

Bekas kosong dibawa pulang dan bila anak bercerita,

“Bu, bekal tadi adik makan dengan kawan-kawan adik. Kawan-kawan adik kata masakan ibu sedap.”

nangtime.com -  Orang Paling Gembira Melihat Mereka ini Mesti Ibu Yang MemasakEsoknya pasti si ibu memasak lagi dengan penuh bersemangat. Kawan-kawan mereka ini, bukan tak ada duit untuk makan. Tapi bila ada yang mengajak makan, mereka pakat makan beramai-ramai.

Makan beramai-ramai ini menambah selera. Betul tak?

Malah, masa aku ambil gambar mereka, sempat lagi murid ini mempelawa aku,

“Cikgu nak tak? Jom makan sama-sama.”

Allahu. Jujur sungguh anak-anak ini. Tiada sedikit rasa penting diri. Tiada rasa tamak dan ingin makan sorang-sorang. Aku menyeru pada ibu bapa sekalian, kaum ibu khususnya. Jika kalian ada kesempatan untuk sediakan bekal makanan untuk anak-anak, tolong sediakan. Sediakan lebih sedikit ya.

Paling penting, ajar anak mengajak kawan dia makan bersama. Ajar anak berkongsi rezeki. Itu amalan yang sangat mulia. Murid yang membawa bekal ini bukan dari golongan kaya raya. Bekal makanan dia pun cuma nasi goreng biasa sahaja.

Tiada apa yang istimewa. Namun sikap anak itu yang dididik baik supaya berkongsi sangat aku kagumi.

Banyak sahaja murid yang membawa bekal sedap dan mahal. Spaghetti, nugget, sosej dan makanan yang lebih mahal serta sangat menyelerakan. Namun waktu pulang, bila si ibu memeriksa bekal makanan anak mereka, lebih dari separuh bekal makanan itu berbaki. Tidak habis!

Maka si ibu mula tawar hati untuk memasak yang sedap-sedap kerana seringkali membazir dan anak tidak habiskan makanan. Tolong ajar anak berkongsi. Ajar anak berkawan. Ajar anak supaya habiskan bekal yang dibawa.

Kami guru di sekolah saban hari mengingatkan murid agar berkongsi bekal. Terutama dengan murid yang miskin dan kurang berkemampuan.

Kalian ajar anak-anak di rumah, kami di sekolah pula ingatkan. InsyaAllah, generasi yang lebih cakna bakal kita lahirkan.

Begitulah.

Posting yang tular itu turut menarik perhatian kaum ibu dengan rata-ratanya meluahkan rasa bahagia mereka jika bekalan anak yang dimasak habis licin dimakan. Antara Komen-komen Netizen:

nangtime.com -  Orang Paling Gembira Melihat Mereka ini Mesti Ibu Yang Memasak

Hati ibulah paling gembira. nangtime.com -  Orang Paling Gembira Melihat Mereka ini Mesti Ibu Yang Memasak

Sumber/Kredit: Cikgu Mohd Fadli Salleh

Facebook Comments Box